12 Summits @ Tankenberg

Vandaag het eerste CiTo van 2016 voor mij en de werd gehouden op en rondom de Tankenberg nabij Oldenzaal. Het CiTo werd georganiseerd door RecycleValley onder de naam 12 Summits. Deze naam correspondeerd met de 12 provincies van Nederland en de Summits met het hoogste punt van deze provincies. Vandaag dus Overijssel met de Tankenberg op een hoogte van +85 meter NAP. Om 11 uur was de aanvang maar ik was vroeg en arriveerde dus al een half uur eerder en op dat moment werd net de 12 Summits vlag gehesen op de P van het afgebrande restaurant ‘De Pan’. Dat werd gedaan door Tom Zwerver van de organisatie, we spraken over wat een CiTo is en wat RecycleValley doet en deze 2 vullen elkaar prima aan want het gaat beiden om het tegengaan van zwerfafval in de natuur. Voor hun was dit de eerste keer een CiTo organiseren en ze wisten. Dus niet wat te verwachten maar dat bleek achteraf heel positief te zijn. Al snel kwamen ook de overige deelnemers aan als ook de directeur van RecycleValley Arnout Schaap.

Voor we op pad gingen hield Tom nog een kort verhaaltje wat we gingen doen en waarom. Na het uitdelen van de vuilgrijpers en de vuilniszakken gingen we aan de slag en al snel was het eerste zwerfafval geruimd. Op het eerste stuk werden we nog vergezeld door een verslaggever van de Tubantia en een fotograaf om 1 en ander vast te leggen voor die krant. Al snel bleek dat er hier gelukkig niet heel veel afval in de natuur wordt gegooid en dus raakten de zakken op weg naar het hoogste punt De Koepel op de top van de Tankenberg. Helaas was het wat mistig geworden en was het uitzicht wat minder dan bij helder weer maar nog steeds de moeite waard. Hier werd uiteraard ook even een groepsfoto gemaakt want we hadden tenslotte de berg bedwongen.

Hierna gingen we weer in de afdaling naar de P maar daar hield het nog niet op want we gingen nog de ronde doen aan de andere kant van de weg en ook daar werd in het gebied niet heel veel afval gevonden maar toch was het nuttig want alle verwijderde afval is meegenomen. Zo halverwege deze ronde hield Arnout een verhaaltje over het hoe en waarom hij dit is gaan doen, ook legde hij uit wat voor gevolgen de gevonden stukken afval hebben als deze in de natuur blijven liggen. En dit blijkt toch een behoorlijke en vooral langdurige impact te hebben op dieren.

Het laatste stuk van onze ronde ging langs de N735 terug naar de P en hier werd nog de meeste afval verwijderd. Zo hadden we toch nog een behoorlijke hoeveelheid bijeen gesprokkeld wat afgevoerd ging worden. We werden hartelijk bedankt voor onze inzet en van harte uitgenodigd om nog eens een 12 Summits CiTo te bezoeken wat ik zeker ga doen.

Onderweg werden er ook nog een paar caches aangedaan. Dit waren GC1H9YQ Tankenberg, GC2ETD6 Egheria en GC284YR Elfterheurne Alleen de laatst genoemde had ik nog niet gedaan. Na afloop ging ik zelf nog naar de Earth Cache GC25NJR Lonnekerberg welke ik nog niet had bezocht en nu ik toch in de buurt was zeker wilde gaan doen. Het bleek behoorlijk modderig te zijn maar met wat zigzaggen over de paden kon ik toch alle punten bereiken en zodoende ook alle benodigde vragen te beantwoorden.

No comments yet.

Leave a Comment