Aan de slag voor vlinders in het Dwingelderveld

Vandaag al weer de laatste CiTo in een serie van 12 waar we aan de slag gaan voor de vlinders. Dit keer zijn we samen met de Vlinderstichting op bezoek bij Natuurmonumenten in Ruinen aan de zuid kant van het Dwingelderveld. We werden zoals gebruikelijk weer hartelijk ontvangen met koffie en koek maar moesten dit keer wel wat langer wachten tot een ieder was gearriveerd want de coördinaten waren niet helemaal accuraat en dus werd het een soort van Mystery  CiTo maar iedereen vond uiteindelijk de weg naar de werkschuur en de koffie.

Van de Vlinderstichting waren dit keer Ineke en José aanwezig en eerst genoemde deed de inleiding waarom we hier aan het werk moeten voor de vlinders. Ze werd opgevolgd door een mevrouw van Natuurmonumenten waarvan de naam mij even is ontschoten en deze vertelde wat we en waar we aan de slag gingen voor de vlinders. Hiervoor moesten we even een stukje carpoolen met de auto maar dat lukte prima al stond daar de P in no time vol.

Na een korte wandeling kwamen we dan op de werkplek aan en dat is de Anser IJsbaan die prachtig aan de rand van het Dwingelderveld ligt. De IJsbaan zelf is uiteraard prima vrij van opslag maar het gebied er vlak naast stond helemaal vol met kleine struiken en bomen en deze mochten allemaal weg. Maar dat zouden we ondanks onze grote groep van zo’n 70 man nog niet gaan redden want het was wel heel veel. Maar goed je kunt in ieder geval een goed begin maken en dan is het vervolg wat makkelijker aan te pakken.

Er was voldoende gereedschap en handschoenen beschikbaar zodat iedereen aan de slag kon en dat gebeurde dan ook meteen en met volle overgave en ik moest nog snel zijn om even een paar foto’s te kunnen maken van hoe het er voor we bezig gingen bij lag. Zelf ging ik mij vandaag hoofdzakelijk bezig houden met het weg slepen van de geknipte en gezaagde takken, struiken en bomen want deze moesten natuurlijk wel van het terrein af als ze waren geveld. Zo ontstonden er al snel op diverse plekken een soort van paas bulten die later opgehaald zouden worden om versnipperd te worden zodat het weer gebruikt kan worden voor het bedekken van paden.

Als ik even moe was van het slepen maakte ik even een rondje langs het terrein om wat foto’s te maken van de noeste arbeid die door de cachers werd verricht en natuurlijk ook her en der wat sociale contacten onderhouden hoort er een beetje bij op zo’n dag. Na weer een tijdje te hebben heen en weer gelopen met takken klonk het KOFFIE vanaf de rand van het terrein en dat trekt altijd wel volk aan. Zelf kwam ik als één van de laatsten bij de koffie aan maar er was nog een lekker bakkie voor mijn bewaard.

Na een kwartiertje ging men vanzelf weer aan de slag want vanwege de wind wilde je niet te lang stil staan en kon je maar beter wat doen om lekker warm te blijven. Toch begon het op een gegeven moment toch wat waterkoud te worden en dat kon maar één ding betekenen en dat was dat er regen aan kwam. En inderdaad kwam dat na een half uurtje ook uit maar het liep al tegen de eindtijd aan en dus werd er besloten om het terrein nog even vrij te maken van de takken die al gezaagd waren en dan weer richting de werkschuur te gaan voor een heerlijke kop warme snert en een krentemik met een stuk kaas.

Ondanks dat we iets eerder waren gestopt dan gepland was men toch heel tevreden met de grote hoeveelheid werk die wij hadden verricht en het landschap al een heel ander aanzien hadden gegeven. Voor ik weg kon met mijn cachemobiel moest ik wel even wachten want ik was als eerste aangekomen en dus stond mijn auto nu dus achteraan en kon nog niet weg maar dat was niet erg want er is altijd nog genoeg om even over na te praten en dat deed ik dan ook maar.

De bui was inmiddels al weer over getrokken en ik ging naar het bezoekerscentrum om vanaf daar aan een mooie wandeling te beginnen door een aantal caches aan elkaar te rijgen tot een lange wandeling om lekker de middag vol te maken. Ik begon met ‘Zicht op de heide’ een korte multi waarvan het laatste wp erg leuk was omdat er net wat jonge lammeren waren geboren en dat is altijd leuk grut om te zien. Hier kwam ik ook ‘Vogelen’ en ‘Ot en Sien’ tegen waarmee ik samen richting de stash ging die we na even rondkijken snel vonden.

Hierna besloten we om samen verder te gaan en maakten een mooi ommetje door de ‘Anserdennen’ en liepen over een mooie ‘Singletrack’ naar de ‘Joshua Tree’ en gingen met een ‘Trip down memory lane’ terug naar de parkeerplaats waar we afscheid van elkaar namen en ik eerst mijn ‘Geboortegrond’ ging en naar ‘Opa’s Molen’ om als laatste de dag af te sluiten met ‘BIJ ZONDER’. En deze 2 woorden omschrijven deze cache eigenlijk perfect en omdat ik niet teveel wil verklappen zal ik er niet teveel over vertellen al wil ik nog wel kwijt dat ik aan het einde bij de stash toch wel een BIJ ZONDER DeJA Vu kreeg.

No comments yet.

Leave a Comment