Werk voor bedreigde vlinders in het Weerterbos / Klapperkoez’n

Op deze wat grijze dag vertrok ik vroeg in de ochtend weer eens naar Limburg om deze keer in het Weerterbos aan de slag te gaan voor de bedreigde vlinders, en als andere vlinders daar ook van profiteren is dat natuurlijk ook mooi meegenomen. De dagen voor dit CiTo had het flink geregend maar voor vandaag was er maar een kleine kans op regen dus ik ging vol goed moed onderweg. Het laatste stukje was wel wat nat maar wat wil je ook als je over een bospaadjes richting verzamelplek rijd. Vlakbij de verzamelplek was ruimte om de cachemobiel te parkeren en de laatste paar honderd meter gingen te voet.

IMG_0428

Bij de vogelkijkhut waren de organisatoren al aanwezig met koek en koffie en dat ging er wel in na mijn lange rit en ik liet het mij dan ook goed smaken. Ondanks dat ik ver van huis was waren ook hier weer een aantal die ik wel kende en dat worden er steeds meer zeker als je een fervent bezoeker van CiTo’s bent zoals ik. Dus ik kon gelijk ook wat ervaringen delen van de afgelopen CiTo’s elders in het land.

IMG_0434 IMG_0440

Vandaag gingen we aan het werk voor het ‘Spiegeldikkopje’ waarvan er nog maar een kleine kolonie over is en dit 1 van de weinige plekken in Nederland is waar ze nog voorkomen. Echter ook hier groeit het bos weer dicht en vlinders hebben licht nodig en dus moest er weer flink gesnoeid worden op een ‘open’ plek in het bos. De werkzaamheden betroffen dan ook voornamelijk het knippen van opslag en slechts een enkele boom diende te worden omgezaagd.

IMG_0442 IMG_0444

De werklocatie was behoorlijk vochtig zeker ook omdat er om de paar meter ook nog eens een greppel tussen zat en dus werd er her en der wel een nat voetje gehaald ipv een wit voetje. Zelf heb ik eerst een ronde gemaakt om foto’s te maken van net voor de werkzaamheden en heb vervolgens op diverse plekken de geknipte en/of gezaagde opslag verwijderd en op strategische plekken weer opgestapeld  zodat deze ook weer een natuurlijke functie verkregen.

IMG_0447

Zo halverwege kreeg ik toch wel weer last van mijn hernia en ben weer lekker aan het fotograferen gegaan om vast te leggen wat er allemaal werd verzet door de vrijwilligers. Dit bleek niet te weinig en de boswachter had dan ook de handen vol om alles in goede banen te geleiden. Hij kwam met het idee om een boom die flink was gaan woekeren en dan vooral in het rond met de grond gelijk te maken en daar was een groep nog de nodige tijd mee bezig.

IMG_0450 IMG_0457

Zo ging de tijd dan ook lekker snel en voor we het in de gaten hadden was het tijd om alle spullen te verzamelen en weer richting de vogelkijhut te gaan. Toen iedereen weg was heb ik nog wat foto’s gemaakt van na de werkzaamheden en het verschil is denk ik wel te zien. Ondertussen was ook Ineke aangekomen en die had de snert bijna klaar toen wij aankwamen maar omdat er ook broodjes waren konden we de eerste trek al stillen voor we de lekkere dikke snert naar binnen konden werken.

IMG_0459

Na afscheid te hebben genomen en ieder goede feestdagen gewenst te hebben ging ik al cachend weer richting het noorden en mijn eerste stop was bij ‘Such an easy Question’ waar ik meteen aan de goede kant was beland, leuk zo over een vlonderpad door een klein stukje bos. Dan naar een korte multi het ‘EX geo post-office Lierop’ waar ik zelfs nog een muggle tegenkwam op de eindplek. Omdat ik ook wel even de benen wat langer wilde strekken ging ik nog voor een mooie wandeling over de ‘Gebergten aka Dutsch Mountains’. Dit was een leuke maar toch ook een wat kortere wandeling dan ik had verwacht maar gaf me wel even heerlijk de rust om even lekker mijn gedachten te laten gaan. De stash was eenvoudig te spotten door de grote stronk die erop ligt.

IMG_0461

Via de ‘Brouwhuisse Heide Cache’ ging ik naar de EC ‘IJzeroer en Oerbanken’ wat mij al bekend voorkwam zeker toen ik op GZ stond toen wist ik dat ik hier al eens eerder had gestaan maar toe hoefde ik niet geologisch bezig. De omgeving goed in mij opgenomen en de grond goed bekeken al begon het al wel wat te duisteren en dus was niet alles goed waarneembaar maar ik moet het er maar mee doen. Op het uitzichtspunt nog genoten van het uitzicht, wel jammer dat op de voormalige open vlakte de dennen al flink beginnen te groeien en alweer een aardig bos aan het vormen zijn. De emmer hing nog mooi hoog in de paal.

IMG_0471

Bij de cachemobiel terug was het toch wel donker en tijd om richting Dalerveen te rijden voor het nachtevent ‘Klapperkoez’n’. Ik kwam daar mooi op tijd aan en na een bakkie koffie konden we op pad en werden door een duister figuur ergens aan de rand van een al even duister bos gedumpt en daar stonden we dan met ons groepie. Even goed rondkijken en we zagen wat lichtjes niet al te ver bij ons vandaan en daar gingen we dus maar even kijken.

IMG_3655

Hier zaten 2 mooie dames die ons een mooi oud verhaal vertelden waaruit bleek dat wij op zoek moesten naar tanden want die waren verloren gegaan en wij moesten het gebit weer bij elkaar puzzelen. We gingen dan ook op een prachtige tocht met vele mooie levende waypoints die soms erg gruwelijk waren maar wel zeer hartelijk en stuurden ons uiteindelijk toch weer het juiste pad op. Zo halverwege hadden we een soort van koek en sopie tentje maar dan op een ‘scream’ achtige manier maar het smaakte er niet minder om en de sfeer was prima.

IMG_3663

Nu moesten we het donkerste stuk van de tocht doen en zagen echt heel weinig maar wel veel vallende sterren die vandaag te zien waren. Op dit pad kwamen we nog wel wat vreemde hangjongeren tegen die duidelijk van hun fiets waren gestuiterd want ze waren nogal toegetakeld en 1 lag laveloos midden op het pad. Erg spraakzaam waren ze niet maar we mochten na een onderhandeling door naar de spannendste proef van de avond waar ik mij niet aan heb gewaagd.

IMG_3667

Gelukkig waren er wel andere helden die de overtocht aandurfden en de helft van de proeven aan de overkant deden terwijl wij nog een opdracht te doen kregen. Alles was goed en weer kregen we er een tandje bij en ons gebit begon al aardig vorm te krijgen. Wat we nu voor onze kiezen kregen was een behoorlijk knollenveldje maar we bleven op de been en kwamen aan bij 2 mooie witte dames die zaten te klapperkoez’n en na een verhaaltje konden we weer verder.

IMG_3713

Dit bleek het laatste punt te zijn maar wel de meest ijzingwekkende want we moesten op bezoek bij de tandarts die er nogal middeleeuwse praktijken op na hield. Gelukkig had hij wel een lieve assistente die ons gerust stelde en er hoefde maar 1 een zenuwbehandeling te ondergaan en die kreeg een lekker verdovingsmiddeltje van haar. De verdoving werkte nog niet helemaal want het geschreeuw van de patiënt was niet van de lucht maar de behandeling was succesvol en we mochten op zoek naar de schat.

IMG_3726

De schat vinden was misschien wel de eenvoudigste opdracht van deze dag maar het was wel een prachtige schat die mooi in elkaar was gezet. Nu konden we terug naar de krib en daar werden we verwelkomd met een kop lekkere warme soep en die ging er wel in want het was toch wel kouder dan verwacht maar we hebben ons van de eerste tot en met de laatste minuut prima vermaakt van dit event en willen dus ook alle medewerkers hartelijk bedanken voor hun inzet om ons een heerlijke avond te bezorgen.

No comments yet.

Leave a Comment