CiTo De Ral

Het is weer de eerste zaterdag van november en dan is het traditie getrouw tijd voor de Landelijke Natuur werkdag. Deze keer is mijn keuze gevallen op het CiTo wat plaats gaat vinden op het eiland De Ral in het Veluwemeer en wat onder de Gemeente Dronten valt. Omdat het wat dichter bij was dan normaal hoefde ik niet vroeg uit bed en kon rustig die kant op rijden maar aangezien de N50 eerder was afgesloten dan ik had ingeschat en moest ik omrijden door het centrum van Kampen maar omdat het nog vroeg was was het niet druk en viel de vertraging wel mee.

IMG_0351

Om 10 over 9 kwam ik aan op de parkeerplaats bij Aqua Centrum Bremerbersehoek en daar waren al een paar deelnemers aanwezig waaronder ook ASS3755 (Annette) die het CiTo organiseerde in samen werking met de gemeente Dronten die werd vertegenwoordigd door Dick die even later ook aan kwam. Nadat iedereen er was en en laatste toiletbezoek had gebracht gingen we naar de kade waar de “Donge” klaar lag om ons over te zetten naar het eiland De Ral. Aangezien het prachtig mooi weer was was de overtocht zeer aangenaam en genoten we al van de overtocht.

IMG_0368

Op het eiland aangekomen gingen we met de spullen naar de schuilhut waar we ons kamp opsloegen en deden we eerst een kop koffie omdat er ook een aantal deelnemers al een hele reis achter de rug hadden en wel zin hadden in een bakje koffie. Hierna maakten we eerst een ronde over het eiland onder aanvoering van Dick die ons uitlegde wat en waar we aan de slag konden en met hoeveel mensen. Omdat het een klein eilandje is was het rondje snel klaar en bij de terug komst op ons kamp zochten we de gereedschappen bijeen en gingen we naar de werkplek van onze keuze.

IMG_0375

Ik ging samen met WijSporenNiet en ASS3755 aan het werk vlakbij de haven van het eiland waar we een pad moesten verbreden zodat je vanaf de haven over het eiland naar de andere kant kon kijken. Dit ging nu niet omdat het pad bijna helemaal was dichtgegroeid en dus hadden we met z’n vieren een flinke klus te klaren. We begonnen aan de kant van de haven en werkten zo richting de zon maar wel lekker in de schaduw wat op deze zonovergoten novemberdag wel nodig was. De trui kon ook al snel uit en lekker in het shirt werkende zaagde ik er lustig op los.

IMG_0386

Om 11 uur hielden we een eerste pauze en toen waren wij al bijna aan het einde van de eerste groenstrook en dus zou dat zeker klaar gaan komen voor we weer vertrokken. Maar eerst maar even lekker een bakkie koffie en een broodje die prima waren verzorgd door de gemeente Dronten. Op ons kamp zaten we lekker in de schaduw van de schuilhut omdat het toch wel warm was geworden. Voor we helemaal afkoelden gingen we weer snel aan het werk op ons laatste stukje pad wat er nog te doen was en na nog een half uurtje knippen en zagen was het pad verbreed van een halve naar 4 meter breed en keken we zo terug richting de haven.

IMG_0390

Ook Dick die even kwam kijken was zeer tevreden en zei dat we de werkzaamheden wel mochten vervolgen richting het water wat nog zo’n 10mtr knippen en snoeien inhield. Dit stuk was echter wel dicht begroeid en er stonden ook veel bramen tussen dus dat nam wel de nodige tijd in beslag. Toch konden we een mooi stuk doen voor de 2e pauze zich aan diende maar na deze konden we hier toch het geheel afmaken en hadden we en prachtige doorkijk gecreëerd over het eiland. Op de weg naar ons kamp nog even gekeken wat de anderen hadden gedaan en daar was ook een flink stuk groen verdwenen zodat het eiland er een stuk vriendelijker uit ziet.

IMG_0391

Uiteraard was er ook nog even tijd om de enige cache die op het eiland ligt te zoeken en te vinden want dat was niet echt lastig. BBommel bedankt hiervoor. Nadat we ons kamp hadden afgebroken en alles hadden opgeruimd gingen we weer naar de haven waar de ‘Donge’ al weer lag te wachten om ons weer over te zetten naar het vaste land van Flevoland. Buiten de groenwerkzaamheden was er ook nog vuil geruimd en volgens mij was er 6 vuilniszakken vol met troep verzameld wat voornamelijk bestond uit lege flessen en blikken.

IMG_0401

Nadat we weer terug waren bij het Aqua centrum kregen we nog een goodiebag van de Gemeente Dronten en na nog wat geokletsen gingen we ieder ons eigen weg weer. Zelf ging ik nog op zoek naar een aantal opgeloste mysteries en de bonus van de  ‘Sportief op de Zeebodem’ serie was de eerste die ik zocht en nu wel vondt want 2 jaar terug had ik al eens gezocht op een verkeerde plek. Nu ging ik naar Biddinghuizen voor een voortuincache ‘Bidningahusum’ die snel gevonden was toen ik eenmaal de bekende sticker zag en durfde te zoeken. Via een mooi ‘Polderplaatje’ een stukje buiten het dorp ging ik als laatste tussen de appelgaarden door naar ‘Clans’ waar ik even moest flipperen om de stash in handen te krijgen.

IMG_0412

Dit bracht mij aan het einde van een prachtige dag en ging ik vermoeid maar voldaan weer huiswaarts. Maar niet getreurd volgend weekend kom ik weer naar Dronten voor het OFZE.

Het complete fotoverslag is HIER te bekijken.

One Response to "CiTo De Ral"

  1. Leuk verslag Johan en mooie foto’s.
    We waren weer even terug op het eiland.
    Dank je wel voor je gezelligheid en tot zaterdag op het CITO voor de vlinderstichting in Drenthe.

    Groetjes van Monique en Ria

Leave a Comment