Aan de slag voor vlinders op de Grote Peel!

Momenteel ga ik bijna alleen nog maar te cachen als er ergens een event of een CiTo is en vandaag was het de laatste en wel op de Grote Peel. Het was wel ver voor een dagje op en neer rijden maar omdat ik zondag naar Groningen wilde werd het wel op en neer en dus ging mijn wekkertje al om 5 uur in de ochtend en via de pomp reed ik richting Limburg. Bij knooppunt Valburg nog even een verkeerde afslag genomen wat meteen een kwartier tijd kostte maar toch kwam ik nog mooi op tijd aan bij Buitencentrum De Pelen gelegen tussen de dorpen Ospel en Meijel waar op de parkeerplaats al diverse groepjes cachers stonden te wachten.

IMG_0273

Ik meldde mijzelf aan bij Ineke die weer eens de gelukkige was om de CiTo te lijden en die had ik al een tijdje niet gezien. Nadat iedereen zich had gemeld vertelde Albert Vliegenthart waarom wij hier voor het spiegeldikkopje aan het werk gingen en dat is meestal niet omdat het zo goed gaat met de soort. Onder aanvoering van de boswachters gingen we naar de lokatie in het Nationale Park de Groote Pelen waar we precies op de provinciegrens van Limburg en Noord-Brabant aan het werk gingen. Het is de bedoeling dat de dennenopslag uit het natte gebied wordt gehaald als ook de berken.

IMG_0283

Iedereen mocht zelf kiezen in welke provincie ze wilden werken en ik ging in het Limburgse deel aan de slag omdat ik de afgelopen weken al veel had gedaan in Noord-Brabant. Ik ging gewapend met een pistoolzaag het terrein in en dat bleek wel een goede keuze te zijn want de bomen waren niet al te dik en dus eenvoudig om te zagen. Ze hoefden niet naar de zijkant van het veld gebracht te worden en dat was maar goed ook want door de vele pollen gras in het veld was het behoorlijk lastig lopen en toen we eenmaal wat verder van het pad waren werd het ook steeds natter.

IMG_0287

Diverse cachers ondervonden dit aan den lijve en haalden op zijn minst natte voeten maar tot de knieën nat was ook geen uitzondering en daar was ik er zelf 1 van. Bij mij kwam dit door het natte hoge gras en dan droogt het wel weer snel toen eenmaal de zon doorbrak. Maar er was zelfs iemand die tot zijn middel nat was geworden en de laarzen vol water had staan. Tijdens mijn eerste ronde heb ik samen met Baloe & CO en JOTHB en hebben tot aan de afrastering bijna alles weg gehaald totdat het te nat werd en het risico op een nat pak te groot werd.

IMG_0297

Nu even terug naar de verzamelplek waar inmiddels een paar grote partytenten stonden opgesteld waar we lekker in de schaduw even konden genieten van wat zelf mee gebracht eten en drinken. Uiteraard was het ook even tijd voor wat Geokletsen maar na een kwartiertje ging ik weer op pad om her en der nog wat boompjes te vellen maar ook meteen even wat leuke foto’s te maken van alle hard werkende cachers ter plaatse om zo een mooi overzicht van de dag te krijgen. Inmiddels was de temperatuur al naar zomerse waarden gestegen en dus vloeiden de zweetdruppels volop.

IMG_0301

Kort na twaalven was het tijd voor de broodjes waar we het even mee moesten doen want de soep moest een lange weg afleggen en kwam wat later maar toen deze er eenmaal was lieten we ons deze goed smaken. Er was zelfs keuze uit groente en tomatensoep en dus was er altijd wel wat bij wat je lust. Ondertussen was Albert lekker op zoek geweest naar allerlei kleine dieren die in het hoge gras leven en kwam in korte tijd zelfs met drie verschillende soorten sprinkhanen op de proppen en ook kwam er nog een mooie rups van een nachtvlinder uit het veld. Ondertussen vlogen er zelfs nog een paar Atalantas rond de tenten als eerbetoon aan het werk wat wij hadden verricht.

IMG_0316

Aan het einde van de CiTo nog even contact gezocht met de boswachter of het gedeelte van de grote peel waar de trekvogels fourageren al afgesloten was en dat was nog niet het geval dus we mochten van hem de cache ‘Bomen in de grote Peel’ nog lopen want er stonden immers nog geen verbodsborden en dus was het terrein nog vrij toegankelijk al ging hij deze middag nog wel plaatsen. DUs ging ik samen Jos en Thee “JOTHB” naar de parkeerplaats om vanaf daar deze wandeling te gaan beginnen.

IMG_0323

Ik had voor de zekerheid wel de foto’s meegenomen al waren deze wel in z/w en de eerste was goed te herkennen en dus konden we door naar het volgende WP en ook deze was goed te herkennen. Vlak voor WP4 gingen we het gebied in wat wordt afgesloten tijdens de vogeltrek maar er hing inderdaad nog geen bordje aan de paal en dus waren we nog legaal bezig en bovendien hadden we ook toestemming van de boswachter gekregen. Deze foto vonden we de lastigste en we noteerden het antwoord ook met een vraagteken.

IMG_0326

Nu kregen we het mooiste stuk van deze toch al mooie wandeling te doen en dat leidde ons over mooie kleine paadjes over een kleine wal en aan de noordkant van de vennen en pad wat behoorlijk nat was kwamen we weer bij de uitgang van het gebied waar de toegang gesloten gaat worden en de hekwerken stonden al klaar. De foto’s hier waren goed te herkennen en werden zonder twijfel genoteerd op het papier. En nu net dat we dachten het mooiste gehad te hebben werd het nog mooier en gingen we over een pad wat dwars door de vennen liep en daar genoten we volop van de omgeving en van de heerlijke zon. Ja het was stralend weer en 24° en dus liep ik heerlijk in mijn t-shirt rond half oktober.

IMG_0337

Bij de 1 na laatste foto kwamen we erachter dat ons vraagteken inderdaad niet klopte en we deze twee moesten omdraaien. De laatste vonden we ook moeilijk te herkennen maar die kon niet anders en dus konden we de eindcoördinaten in onze GPSr kloppen en richting de stash lopen welke snel werd gevonden want we hadden de spoilerfoto gezien en dan weet je precies wat je moet zoeken. Nog een stukje terug naar de cachemobiel waar ik afscheid nam van JOTBH die ik hartelijk bedankte dat ze samen met mij deze prachtige cache wilden lopen. Ook de CO van deze prachtige cache bedankt voor deze mooie wandeling die mij volop liet genieten van de Groote Peel.

IMG_0338

3 Responses to "Aan de slag voor vlinders op de Grote Peel!"

 1. Wat een leuk verslag en een leuke manier van verslagleggen. En mooi natuurlijk dat jullie toch de cache langs de bomen hebben kunnen maken. Ik had voor de middag al andere verplichtingen, maar achteraf gezien had ik ook graag meegegaan…
  Groetjes
  Finbar.nl – Hans

 2. Wat een goede manier om het CITO event vast te leggen.
  Het was een mooie dag en hebben genoten. Nu maar wachten op de vlinders…….

  Groetjes

  Team: Beaglesfun

 3. Strak verslag van een mooi zonnig event…

Leave a Comment