Aan de Slag voor de Vlinders op de Strabrechtse Heide

Al weer tijd voor mijn 3e vlinder CiTo en weer mocht ik naar het mooie Noord-Brabant rijden en vandaag richting Heeze om daar op de Strabrechtse Heide aan het werk te gaan in samen werking met Staats BosBeheer en de Vlinderstichting. Ik was net als de vorige keer mooi op tijd vertrokken en had deze keer geen last van mist en omleidingen en dus kwam ik al voor 9 uur aan bij de werkschuur maar gelukkig waren boswachter Jap Smits en de vertegenwoordiger van de Vlinderstichting “Titia” al aanwezig en stond er verse koffie voor mij klaar. Dat was in ieder geval al goed geregeld maar ik had ook niet anders verwacht.

IMG_0137

Gaandeweg stroomde de werkschuur vol met GeoCachers die vandaag aan de slag gingen voor de vlinders maar ook buiten was het goed toeven met dit heerlijke nazomerweer. Zo rond half 10 kregen we te horen wat we vandaag gingen doen en uiteraard ook het waarom. Hierna gingen we met een paar auto’s richting werkgebied met de meeste mensen gezellig op een grote kar over de heide. De plek waar we bezig gingen lag in een stuk wat normaal niet toegankelijk is voor bezoekers en dus waren we vandaag bevoorrecht dat we hier bezig mochten. Wat extra leuk was is dat het natuurlijk ook nog eens dierendag is vandaag.

IMG_0167

We gingen ter plaatse op twee plekken aan het werk en de grootste groep ging de hei op om boompjes te trekken om de hei weer licht te geven. En kleine dennenboompjes stonden er genoeg dus we hoefden ons op dat stuk niet te vervelen. Zelf ging ik met de kleine groep aan het plaggen om stukken van de bovenlaag van de grond af te halen vooral begroeid met diverse grassoorten. Het is zwaar werk maar als je het goed doet valt het eigenlijk best wel mee. Het zwaarst was vandaag het weer want de lucht was stralend blauw en het was lekker warm dus werd er lekker gezweet. Maar ondanks dat werd er goed gewerkt en de eerste plagvakken naderden hun voltooiing al .

IMG_0175

Zelf begon ik wat last te krijgen van mijn rug en dus ging ik een foto rondje maken om ook een mooie reportage te maken met foto’s van de werkzaamheden. Ondertussen wel her en der nog een kleine den uit de grond getrokken want dat kan met de hand en dan blijf je toch wat bezig. De dennentrekkers en zagers waren goed bezig geweest want er was een flink heideveld van dennen ontdaan. Door het noeste werken ging de tijd ook snel en liep het al weer tegen enen en gingen we weer richting de werkschuur voor de lunch die inmiddels door Titia bereid was. Deze smaakte weer prima vooral het soepje is altijd erg lekker want door het zweten verlies je ook nogal veel zout.

IMG_0181

Na nog even gesocialiseerd te hebben ging ik weer op pad om toch ook nog een aantal caches te gaan zoeken want dat moet ook gebeuren op zo’n dag. Eerst zette ik mijn ‘Stereo’ maar eens aan om op pad te gaan richting de ‘Gulbergen Cache’ waar ik al eens aan begonnen was maar des tijds niet kon vinden dus was het nu kans voor een nieuwe poging. Deze was wel geslaagd al moest ik nog wel goed zoeken voor ik hem zag maar goed hij is gevonden. Wat ik nog herinner van de wandeling is dat je mooie vergezichten hebt over het omringende gebied omdat er veel ‘Berg’ in zit.

IMG_0212

De volgende moest toch echt nog wel helemaal gedaan worden en dat was ‘De Oude Steenfabriek’ die begon bij het zwembad waar het ondanks het prachtige weer heerlijk rustig was en had ik ruimte genoeg om te parkeren. De route zelf leidde me langs diverse punten van de auto steenfabriek die al dan niet goed te herkennen waren. Wat wel goed ging was het vinden van de juiste getallen om de cache te kunnen vinden en dat werd na een mooie wandeling dan ook gedaan. Een stukje verder ligt de ‘TECC’ die toch een leuk kort wandelingetje in petto had.

IMG_0219

Hierna ging ik naar ‘Kleurzien’ maar voor deze moest ik kleur bekennen en kon hem niet vinden al brachten mijn coördinaten mij wel op een heel mooi plekje waar ik toch even rond gekeken heb. Ook de volgende cache was een DNF en dat was ‘Uit het Koninkrijk Slezzup’ deze zou op privé terrein moeten liggen en daar kwam ik ook wel uit maar de bewoners waar ik zocht wisten van niets al waren er wel eens meer mensen wezen zoeken en nu wisten ze ook wat. Mijn laatste cache voor vandaag was het ‘Geerbos’ die een leuke kleine rondgang bied en met name de insectentuin was prachtig om te bewonderen. De tuin was net winter klaar gemaakt door vrijwilligers en zag er dus piekfijn uit.

IMG_0224

 

Dan maar richting huis met een tussenstop in Diepenveen voor een zit aan de plaatselijke stamtafel van de Scouting Steyn. Dit is een gezellig jaarlijks event van Jo-Anne wat je niet mag missen als je van een ongedwongen event houd zonder dat er nieuwe caches online komen waar iedereen dan weer op af rent. Door het mooie weer konden we deze dag heerlijk buiten aan het kampvuur zitten en dat gaf dit jaar extra sfeer aan deze avond. Zo rond 10 uur vertrok ik natuurlijk veel te vroeg naar huis maar had dan ook al een lange maar zeer geslaagde dag achter de rug.

No comments yet.

Leave a Comment