Aan de Slag voor de Vlinders op de Hoge Veluwe

Vandaag het tweede CiTo van de vlinderstichting van dit seizoen en waar ik de eerste nog moest missen op Texel wilde ik toch bij deze echt wel aanwezig zijn. Als locatie voor dit CiTo is het Nationale Park de Hoge Veluwe gekozen en dat is natuurlijk een prachtig en ook bijzonder natuurgebied om te werken. Mooi op tijd vertrokken om zo rond de klok van negen uur op de Parkeerplaats bij de ingang Schaarsbergen van het NP de hoge Veluwe te arriveren. Het was hier al een drukte van belang dus ik was beslist niet de eerste die aangekomen was. Al snel werd ik welkom geheten door José en Michiel van de Vlinderstichting en na een welkomstwoord gingen we gezamenlijk  het Park in waardoor wij geen entree hoefden te betalen.

IMG_0022

Onze eerste stop was bij de witte fietsen want de plek waar we gingen werken was zo’n 5 km verder op en dan is de fiets wel handig. Zo begonnen we met een mooi fietstochtje op deze mooie ochtend die nog niet zonnig was maar wel heerlijk rustig. Aangekomen bij ‘de Keet’ van de vrienden van de Hoge Veluwe werd uitgelegd wat we gingen doen en voor wie we dat gingen doen. Uiteraard met name voor de vlinders maar natuurlijk hebben ook andere dieren voordelen van de werkzaamheden en ook de mens zal het verschil goed kunnen zien omdat er op veel plekken minder opslag in de hei staat.

IMG_0031

Ook kregen we nog een stukje geschiedenis van het NP de Hoge Veluwe te horen hoe het park is ontstaan en over het beheer door de verschillende werkgroepen die binnen het NP werken. Maar nu was het hoog tijd om aan de slag te gaan en na een korte wandeling waren we op de eerste plek aangekomen waar de nodige dennen verwijderd moesten worden. Dit was voor deze enthousiaste groep geocachers geen probleem en binnen een uur was het aangewezen stuk schoon van dennen en werd zelfs een den teveel geveld. En dus werd deze groep de hei opgestuurd om aldaar de dennen tussen de hei uit te trekken of als ze wat dikker waren te zagen. Een andere groep was bezig om een stuk grond op diverse plek te plaggen zodat er een goede voedingsbodem vrijkomt. Dit is wel zwaar werk maar je ziet goed wat je gedaan hebt.

IMG_0037

Inmiddels was het tijd voor een korte pauze en gingen we richting ‘de Keet’ waar een prachtig natuurterras was geopend om wat te kunnen drinken en te eten om even de gebruikte energie weer aan te vullen. Na een kwartier gingen we weer het veld in om nu toch voornamelijk dennen te trekken op de hei en dan kun je goed zien hoeveel werk een grote groep in een ochtend kan verrichten. En zo werden er vele veldjes geschoond en vlogen de dennen soms letterlijk door de lucht. Inmiddels was het ook heerlijk zonnig weer geworden en dat nam veel energie en dus zakte het tempo ook wel een beetje in maar er was dan ook wel al veel werk verzet dus geen reden tot klagen dacht ik zo. Het was inmiddels ook al tegen de eindtijd en dus werden de gereedschappen bij elkaar gezocht en gingen we weer terug naar ‘De Keet’.

IMG_0043

Hier hadden José en Michiel al een goed gevulde picknicktafel klaar staan vol met broodjes en vele soorten beleg en als klapper ook nog een grote pan tomaten- groentesoep en dat ging er bij een ieder wel in en zo werd het toch nog weer even stil op de hei. Dat krijg je als hongerige cachers na een ochtend werken een lekkere kop soep word aangeboden. Na de lunch kreeg ieder team nog een infopakketje mee van de vlinderstichting met ook een herkenningsboekje voor vlinders zodat we nu zelfs kunnen zien welke vlinder er voor onze neus zit. En als klap op de vuurpijl de prachtige vlinderstichting geocoin die dit seizoen in de kleur paars wordt vergeven aan de deelnemers al waren er ook nog een aantal gele beschikbaar van het vorige seizoen.

IMG_0044

Na afloop ben ik zelf nog even op mijn eigen fiets gesprongen om een mooi rondje door het Nationale Park te maken. Het was flink druk geworden met dit mooie najaarsweer en op een gegeven moment wees mijn temperatuur meter zelfs de 24 graden aan en was het dus nog best wel zweten. Maar mij hoor je niet klagen ik heb er heerlijk van genoten en na een paar uurtjes fietsen kwam ik dan eindelijk weer moe maar voldaan aan bij mijn cachemobiel en kon ik terug naar huis met een goed gevoel.

IMG_0052

No comments yet.

Leave a Comment