8 Zaligheden

Vandaag weer eens een dag samen op pad met Jan (De Trije Susters) en voor vandaag stonden de “8 Zaligheden” in Brabant op het programma. De 8 dorpen liggen in de gemeentes Eersel, Reusel-De Mierden en Bladel en wij gingen voor alle Zaligheden te ervaren op 1 dag en dat zou een zwaar programma worden. Dus vroeg in de ochtend op pad vanuit Fryslân naar het Brabantse land. Hier waren we kort na zeven uur aanwezig en probeerden eerst de Mystery “(on)geschikt” te vinden maar op WP1 kwamen we er achter dat er een multi aan vast zat en daar kwamen we vandaag niet voor dus door naar onze eerste zaligheid.

1. Wintelre – Uiteraard begon deze wandeling bij de kerk waar een mooie gedenksteen ligt waar wij aandachtig de letters van gingen tellen om op het volgende punt te komen. Het voordeel dat je met zijn tweeën  bent is dat meteen een tel controle hebt en foutjes tot het minimum beperkt worden. En zo geraakten wij ook goed op het 2e punt wat nu prachtig midden tussen de maisvelden verscholen lag maar prima te vinden was. We bleven ook richting wp3 tussen het mais door gaan of er vlak langs en dat heeft wel een leuk verrassingselement wat zien we om de hoek. Bij het 3e punt moesten we toch even zoeken maar je weet dat de platen er zijn dus nog maar eens goed kijken. Hierna gingen we toch wat meer richting het bos en ook de bossen in wat een mooie afwisselende tocht resulteerde. Zo halverwege de tocht hadden we op de uitkijktoren waar ook een Earth Cache ligt een prachtig uitzicht op “Treasure Island” en konden we de route bepalen om veilig op het eiland te komen wat niet al te moeilijk was. De kale vlakte weer achter ons latend gingen we weer de bossen in voor het laatste stuk van deze toch wel pittige tocht maar zeker de moeite waar. Na nog een mooi stuk stonden we toch vrij plotseling met de stash in handen en hadden we de eerste zaligheid voltooid.

2. Netersel – Via ‘De Grote Vliet’ waar we koffie dronken met een heerlijke zelf gekochte appelflap reden we richting Netersel maar reden hierbij ook nog door ‘Het Stenen en Bronzen Tijdperk’ voor we daar aankwamen. De bolletje pijltje routes zijn altijd erg leuk om te doen maar dit is wel een erg lange dus dat beloofde wat te worden. Het belangrijkste is altijd goed te kijken en goed bijhouden waar je bent zodat je altijd bij de tijd bent. Maar omdat je goed moet op letten heb je wat minder oog voor de rest van de omgeving maar wat we zagen was mooie en ook weer afwisselend. Soms trad wel enige twijfel op maar bij de volgende kruising van wegen bleek het weer te kloppen. De stashlokatie was uiteindelijk wat minder mooi maar de tocht was goed.

3. Hulsel – Voor Hulsel hadden we nog een paar korte tussendoortjes als ‘Reusel-Noord’, ‘Soupe du Jour’ en de ‘Heilige Huisjes’ die we helaas niet konden vinden. Vlakbij lag het korte rondje waar we slechts 3 punten hoefden te bezoeken en dit werd dan ook misschien wel de snelste zaligheid en dat was na de vorige twee wel even lekker.

4. Reusel – De meest zuidelijke tocht en ook weer een lange maar gelukkig konden we deze combineren met wat andere caches die op het terrein liggen en dus er een productief rondje van maken. Tijdens deze toch werd onze kennis danig op de proef gesteld en kwamen we ook op een aantal punten die we al eens eerder bezocht hadden met name dan de Reuselse kei die toch heel wat kleiner is dan de naam doet vermoeden. Hier gingen we wel even de verkeerde kant op door vergeten te delen maar hierdoor konden we wel ‘Reusel-Zuid’ bezoeken. Bij WP1 de Januskop hadden we ook al de M&I zijwaarts gevonden. We hadden wel de pech dat het net tijdens de pijltjesroute het erg warm was omdat de zon even volop scheen en volgens ons de 2e aanwijzing niet helemaal meer klopt in het veld al zie je op de kaart nog wel dat er een pad rechtdoor was. Hier viel ons ook weer op dat het erg droog was want in de vennen stond maar weinig water. Rondom de visvijver konden we weer mooi afkoelen door de aanwezige schaduw voor we de laatste stappen van de cache gingen doen. Voor tijdens en na deze zaligheid hebben we ook ‘TB5 de Buizerd’ gedaan en konden hem eenvoudig vinden maar hadden 1 getal verkeerd maar dat leverde uiteindelijk weinig problemen op.

5. Knegsel – Het was inmiddels al in de middag maar hadden wel de langste zaligheden al achter de rug en nu kwam het aan op samenwerking tijdens deze CoCa tocht door een bos naast Knegsel. Na het eerste WP scheidden onze wegen maar verrassend genoeg kwamen we elkaar nog een paar keer tegen maar zal niet verraden waarom. Tijdens de wandeling ook nog twee mooie historische punten gezien wat toch nog was extra glans gaf aan deze CoCa. Ik had waarschijnlijk de moeilijkste route want op twee punten moest ik goed zoeken. 1 vanwege de slechte GPSr ontvangst en 1 omdat deze erg goed verborgen zat. Maar uiteindelijk kwamen we weer samen en liepen we inderdaad recht op de stash af. In Knegsle zelf nog even de ‘Woningnood’ bekeken en die is behoorlijk benauwend kan ik wel zeggen.

6. Steensel – Dit was een verrassende zaligheid waarbij we eerst de verkeerde aanwijzing vonden waar we niet verder mee konden. Terug bij WP1 zagen we dan toch de juiste aanwijzing en die was op zich wel duidelijk maar voor ons bleven er erg veel mogelijkheden over, het is maar net hoe je de tekst leest en interpreteert.  Wij deden dit waarschijnlijk niet goed want waar we ook keken we vonden nergens op alle mogelijke plekken een vervolg aanwijzing. En dus werd voor ons dit geen Zaligheid maar een Neteligheid.

7. Eersel – Een mooie fotowandeling door de Parel van de Kempen en nu had ik eens geen nadeel dat ik geen keurenprinter heb want de foto’s waren toch al in Z/W. We konden alles goed herkennen en dat mocht ook wel want na de vorige waren we toe aan een positieve wandeling. Voor de cache zelf moesten we nog even goed rondkijken want de stash lag toch wat van ons nulpunt af en de hint lag ergens anders maar een rondje maken helpt altijd.

8. Duizel – Is Agio sigaren die ik ooit wel eens gerookt heb maar dat is al weer lang geleden en nu sponsor ik geen enkele maatschappij. Dit was wel de gemakkelijkste Zaligheid en dat is ook zalig natuurlijk en het is zeker mooi te zien hoe de plekken van de foto’s zijn veranderd in de loop der jaren. Maar omdat het herkenbare punten zijn zijn ze goed te herkennen. Inmiddels waren we goed vermoeid en waren blij dat de stash zich hier gemakkelijk liet vinden al was het plekje niet je van het. Het rondje maakte dat wel weer goed en zo sloten we af met het vinden van 7 zaligheden en keerden we toch wel moe maar tevreden huiswaarts. Inmiddels was het bijna donker en wachtte mij thuis toch nog een 8e zaligheid namelijk een heerlijke warme douche.

No comments yet.

Leave a Comment