Schermer Poldermolens

Na lange tijd weer eens cachen in Noord-Holland en de keus was gevallen op het Schermer Poldermolen Event nabij Schermerhorn waar we in het Museum samen kwamen voor de koffie en de kennismakingen vooraf. Er waren toch weer vele nieuwe gezichten voor mij maar ook een aantal bekende koppies. Na de koffie en het welkomstwoord werden de routes voor de ochtendrit uitgedeeld en ik kreeg de zuidelijke route om te fietsen. Eerst alles maar eens goed lezen want het was een mooi boekwerk en de bonussen waren een uitgebreid verhaal wat je vooraf beter even kon gaan doornemen. Ook meteen alle coördinaten in de GPSr geklopt zodat dat ook niet meer hoefde onderweg.

IMG_20140405_121807 IMG_20140405_124938

Zo rond 11 uur ging ik op de pedalen en omdat de meesten met de auto gingen fietste ik alleen maar met dit heerlijke weer was dat niet erg. Al was het het eerste stuk nog wel een beetje grijs maar dat klaarde gaandeweg de dag helemaal op. De eerste drie molens staan vlak bij elkaar op het begin van de route dus deze waren snel gevonden en gelogd en was meteen duidelijk wat er bij elke molen moest gebeuren. 1. uiteraard de stash vinden en loggen. 2. het afgebeelde onderdeel van de molen benoemen wat afgebeeld staat in de stash. 3. een vraag beantwoorden door middel van het scannen van een QR-code welke een internetpagina opent met een mooi verhaal over de betreffende molen. Dus genoeg te doen bij elke molen maar wel erg leerzaam en leuk om te doen bovendien. Omdat ik alleen was nam dit wel wat tijd in beslag maar ik had de tijd. Bij de eerste 3 molens scoorde ik zelfs nog 2 maal brons. Helaas was het eerste stuk langs een provinciale weg maar toen ik eenmaal afsloeg kwam ik in het mooie Noord-Hollandse polderlandschap in een oase van rust. Het ene plekje was nog mooier als de ander en ik genoot dan ook met volle teugen. Voor ik er erg in had was ik al bij de laatste molen op de zuidelijke route gekomen en zocht ik een mooie route terug naar de Museummolen. Onderweg kwam ik nog langs een paar andere caches waarvan een paar Polder vergezichten die met dit mooie weer inderdaad hun naam eer aan deden. Ook werd nog een modern gemaal bezocht die het water op peil houdt. En ik moet zeggen een poldermolen is toch mooier.

IMG_20140405_132253 IMG_20140405_142445

Even lunchen in het informatielokaal van de molen en meteen de noordelijke route doorgenomen voor de middag. Samen met een paar andere teams de inmiddels verkregen antwoorden doorgenomen om te kijken of alles klopte en het leek er wel aardig op. Zo rond half 2 weer op de pedalen en meteen al bij de eerste molen een probleempje want de door mij meegebrachte magneet was te groot om de stash naar boven te krijgen. Dus er restte mij niets anders dan even te wachten op de volgende bezoekers die zeker zouden gaan komen en na korte tijd stopte de eerste en deze had wel een juiste magneet bij zich en zo kon ik ook mee loggen. De noordelijke route was meteen al mooi in de polder dus deze was wat mij betreft het mooiste van de dag. Bij het polderhuis kon ik eerst de stash niet vinden maar later na een tip van een ander team was het hier ook raak en had ik toch alle gegevens die nodig waren voor de bonussen. Een kleine omweg gemaakt voor een cache in Ursem en Rustenburg om daarna bij de drie Strijkmolens te geraken wat voor mij toch het mooiste plaatje was om te aanschouwen tijdens deze mooie fietsdag. De 3e was even lastig te vinden maar de aanwezige bewoner was goed van dienst n zo kon ik op naar de laatste van de uiteindelijke 16 molens op deze tocht. Molen de Otter was het eindpunt waar een mooi terras aan het water aanwezig was om de bonussen te berekenen onder het genot van een kop koffie en een broodje. De molenaars die er ook zaten vertelden honderd uit over de molen en vonden mijn boekwerk ook zeer mooi gemaakt. Na berekening toch even een check doen bij de organisatie en ik bleek toch 1 van de coördinaten niet goed te hebben. Na dit hersteld te hebben kon ik op pad naar de stashes die niet moeilijk te vinden waren al was eentje wel lastig om te pakken te krijgen. Zo kon ik weer terug naar de cachemobiel om voldaan terug te keren naar huis na een heerlijk dagje fietsen in de Schermer polder.

IMG_20140405_120945 IMG_20140405_143717

No comments yet.

Leave a Comment