Ronde van Walcheren

En dat is niet helemaal waar want een klein gedeelte van de ronde ging ook door Zuid-Beveland. Echter ik begon wel in Walcheren. Eerst met een tweetal special Xmas-munzees die mooi op mijn route lagen naar de eerste Earth-cache van deze dag. Onderweg een tussenstop bij ‘Un Kacheltje op dn Diek’. De eerste EC leek erg op deze bult maar moet toch echt berg genoemd worden en wel de ‘Vliedberg’ die mooi gelaagd gevormd is en toch echt niet zomaar een berg is. De volgende was alweer een berg maar nu een Hil Genaamd en wel ‘De Hoge Hil’ die al bekend bij mij was van een eerder bezoek maar ook vandaag was het weer genieten van het mooie uitzicht van dit hoge punt in Domburg.

IMG_20131230_100816 IMG_20131230_105845

Even ten noorden van Domburg ligt het natuurgebied De Manteling met hierin 2 Earth-Caches die op mijn lijstje staan. Eerst naar Slot Westhove waar de oudste linde van Zeeland staat die ergens in de 14e eeuw geplant zal zijn al zijn er verhalen dat hij misschien al wel in de 10e eeuw is geplant. Hij ziet er in ieder geval wel oud uit en staat op een mooi centraal plekje voor het slot. Nog een wandeling door de tuinen lieten mijn nog een paar mooie plekjes zien. Dan doorlopen naar de zee om te zoeken naar “Sporen in het zand’ Dit moest ik echter op een later tijdstip nogmaals doen want het was vloed en dan zijn de sporen overspoeld.

IMG_20131230_102117 IMG_20131230_102901

Via ‘Het Weidse Walcheren’ waar ik bijna uit mijn schoenen waaide ging ik naar de ‘Meerpaal Sint Laurens’ die toch een stukje landinwaarts staat. Dan naar de ‘Oude Veerseweg’ waar het toch flink nat was en de Zeeuwse klei flink aan mijn schoenen bleef plakken. Daar kwam ik op een mooi plekje uit wat lekker in de luwte lag en het zowaar nog aangenaam was met het zonnetje wat toen nog scheen. Nu ging ik naar ‘Zeeland Airport’ om vanaf daar de ‘Wolphaartsedijk watersnoodramp’ te bekijken waar ze een werkelijk prachtig zeer ontroerend monument hebben neergezet om de gebeurtenissen van destijds te herinneren. Iets verder op moest ik ‘Oppassen op natte voeten’ en dat bleek de schuld te zijn van de Duiters die het staal van de coupure in de oorlog hadden gebruikt zodat deze niet snel genoeg gesloten kon worden en hier dus veel water het achterland in stroomde. Hier kort bij ging ik nog verder terug in de geschiedenis om wat te leren over de historie van ‘De Schenge’ welke een belangrijke functie had in de welvaart in de stad Goes.

IMG_20131230_125239

Nu ging ik het heggenlandschap in van Zeeland voor eerst ‘Oe moe me Noe’ en even kijken of ik nog een ‘Bril Nodig’ had. Dit bleek bij de eerste wel nodig maar bij de tweede niet. Dan naar een Trio Challenges waar ik wel aan voldoe maar het bewijs zal ik nog in de log toevoegen. Dit trio langs langs een mooi stukje natuur zodat er nog wat te zien was ook, en gelukkig achter een dijk gelegen zodat ik mooi in de luwte liep want het was inmiddels aardig gaan waaien en de lucht was inmiddels ook helemaal betrokken.

IMG_20131230_142415

Nu had ik nog 2 Earth Caches op het programma staan en vlakbij ligt de ‘Westeindse Weel’ die vrij groot is voor een wiel, meestal is het niet meer dan een uit de kluiten gewassen poel. De laatste is de ‘Slufter De Kaloot’ waar ik echt moeite had om recht te blijven lopen zo’n wind stond er op deze open vlakte. De opdrachten zo goed mogelijk proberen uit te voeren. De foto’s maken bleek nog het lastigst vanwege de wind en de regen die inmiddels uit de lucht viel. De kitesurfers vonden het niet erg want die gingen hier als een speer. Tot slot ging ik nog richting de Dishoek om de cache ‘Ku(n)stpicknickplekken Walcheren’ af te kunnen ronden. Ik had een ander plekje verwacht maar deze lag mooi afgeschermd van de regen en wind.

No comments yet.

Leave a Comment